Rieten dak aanleggen?
Een rieten dak aanleggen zorgt voor een mooie, landelijke uitstraling van uw woning, zeker door riet te combineren met andere materialen zoals glas, steen en hout.
Een rieten dak straalt, mits goed onderhouden, een uitgesproken landelijke sfeer uit en is prachtig om te zien. Hoewel rieten daken niet goedkoop zijn, kunnen ze door de traditionele manier waarop ze zijn gebouwd gemakkelijk 25 tot 40 jaar meegaan.
2 soorten rieten daken
Er zijn twee varianten van rieten daken: het meer moderne, gesloten rieten dak en het meer eigentijdse, open rieten dak.
In een open dakconstructie worden de rietstengels in verschillende lagen op rietlatten vastgebonden. De onderbouw is nog steeds zichtbaar, waardoor het riet vrij van het huis blijft.
Het gesloten systeem, ook wel schroefdak genoemd, is tegenwoordig het meest gangbaar. Bij dit systeem worden metaaldraad en schroeven gebruikt om het riet op isolatieplaten te bevestigen. Deze platen sluiten het dak direct af en zorgen voor isolatie. I
Voordelen van een gesloten rieten dak
- Mogelijkheid tot goede isolatiewaarden
- Verhoogde brandveiligheid (ook gunstig voor verzekeringspremies)
- Het dak is aan de binnenkant gesloten, dat betekent geen stof in uw huis
- Mogelijke grote overspanningen (met relatief weinig gordingen)
Voordelen van een open rieten dak
- Traditionele methode van rietdekken
- Goed geventileerd dak (rieten dak kan goed uitdrogen)
- De dakconstructie is redelijk licht
Prijs van een rieten dak aanleggen
Een rieten dak aanleggen kost je tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter. De kosten voor de nokvorsten zijn hierin niet inbegrepen. Afhankelijk van de kwaliteit ben je hiervoor gemiddeld 80 euro per lopende meter kwijt.
De vorm van het dak en de aanwezigheid van dakkapellen, ramen, etc. zijn de belangrijkste kostenbepalende factoren. Het professioneel aanbrengen van riet kost meer tijd en is duurder bij toepassing op een dak met tal van uitbreidingen en andere details in tegenstelling tot een eenvoudig dak.
Isolatie voor rieten daken
Afhankelijk van het gebouw moet een rieten dak op een bepaalde manier worden geïsoleerd. Het isolatiemateriaal zal doorgaans in een open constructie in de woning moeten worden aangebracht. Plastic platen, minerale wol of een milieuvriendelijk materiaal zoals schapenwol kunnen allemaal worden gebruikt als primaire componenten van deze isolatie.
Het isoleren van een gesloten dak (schroefdak) is typisch iets eenvoudiger omdat het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak wordt aangebracht.
Wat is de perfecte helling voor een rieten dak?
Een ideale hellingshoek voor een rieten dak ligt tussen de 45 en 50 graden. Dit soort dakconstructie zorgt ervoor dat het regenwater snel kan weglopen, waardoor het riet minder lang nat is. Riet kan worden gebruikt om daken met een kleinere dakhelling (vanaf 25 graden) te bedekken, maar omdat de levensduur veel korter is, wordt dit in de praktijk niet vaak gedaan.
Zo gaat een rieten dak met een dakhelling van 30 graden maar 12 jaar mee! Een rieten dak met een dakhelling van 45 graden heeft daarentegen een gemiddelde levensduur van 28 jaar.
Onderhoud rieten daken
Na een regenbui is het voor een rieten dak cruciaal dat het riet goed kan drogen. Door langdurige vochtigheid groeien mos en algen op het dak, waardoor het riet langzaam verstikt en het dak steeds vochtiger wordt. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel die ervoor zorgt dat het riet snel bederft en aan kwaliteit verliest.
Het onderhoud van rieten daken is daarom doorgaans gefocust op het nastreven van een goede ventilatie van het dak.
Rieten daken verzekeren
Een rieten dak kost doorgaans hetzelfde om te verzekeren als een pannendak (we hebben het dan over een gesloten rieten dak). De kans op brand is veel lager dan bij een open dak.